UnderConstructionMamboSteunPunt / MamboViewPoint
water voor ward Sunga
logo
naar MamboSteunPunt
homepage

  

De situatie voor de drinkwatervoorziening in de Ward (gemeente) Sunga is zorgelijk. Tot recent was er van de 27 handpompen die er waren er maar een die het deed. De overheid heeft pas 9 vervangen, waaronder die ene die het deed, maar nog steeds is het veel te weinig vergeleken bij de 90 pompen die eigenlijk nodig zijn voor de ruim 22.000 mensen uit de streek.


Project

Dit project behelst de installatie van de nodige pompen en waterfilters, aanvankelijk in de Ward Sunga, maar potentieel voor een groter gebied dat nog niet is onderzocht maar waar de problemen vergelijkbaar zijn.

 

Idee

Het idee is om robuuste pompen die meer dan 30 jaar mee gaan te installeren. Om het project duurzaam te maken is er niet alleen gekeken naar de installatie maar ook naar het onderhoud en het gebruik.

 

fairwater
Momeneel wordt er water getapt uit onveilige bronnen.

  

Voor het onderhoud is het nodig om een bedrijfje te starten die de pompen installeert en het onderhoud doet. Elke gemeenschap die een pomp wil moet een beheerder/ster aanstelen die dan een inkomen krijgt uit de verkoop van het water en daaraan gerelateerde producten zoals zeep en waterfilters. Elke familie moet vervolgens tussen de 10 en de 15 dollar per jaar bijdragen voor het onderhoud. Als dat niet gebeurt wordt de pomp weer weggehaald.

Dit model wordt gepromoot door Fairwater en heeft elders zijn succes bewezen.

  

Budget

Iedere pomp kost € 2.500 ($ 3.250) iinclusief transport. De pompen worden gesponsord door donateurs van fairwater en MamboSteunPunt. In veel gevallen zijn deze sponsoren bedrijven die een pomp willen doneren, maar die ook willen weten waar hij staat en de mogelijkheid willen hebben om hem te bezoeken.

MamboViewPoint eco lodge biedt een perfecte plaats om aan deze wensen tegemoet te komen.

De installatie inclusief de betonnen voet moet door de gemeenschappen betaald worden en zal ongeveer de kosten zijn van het jaarlijkse onderhoud. Een pomp zal door ongeveer 30 families gebruikt kunnen worden wat een bijdrage van $ 10 per familie vergt.

 

FairWater
De robuuste blue pump van Fairwater moet op een duurzame manier schoon drinkwater gaan verzorgen.

  

Om nieuwe pompen te plaatsen zijn vaak ook nieuwe boorgaten nodig. De kosten deze boor worden gedragen door stichting 't Groene land.

Samen met de pompen moeten er waterfilters komen die gemaakt worden met 2 emmers. Een filter kosten enkele dollars. Het idee is om met de opbrengst van de filters weer nieuwe te kopen.


Klik hier voor het rapport over de zorgelijke situatie van de watervoorziening
in de Ward Sunga (engelstalig)

Bijdrage
Financiële bijdragen foor dit project zijn van harte welkom op de bankrekening van de stichting:
  
Bankrekeningnummer 390450030 (Triodosbank Netherlands)
Stichting MamboSteunpunt
Burgtstraat 3, 6701 DA  Wageningen
SWIFT code:TRIONL2U,
IBAN: NL45 TRIO 0390 4500 30
 
Bijdragen zijn aftrekbaar voor de Nederlandse belasting.
MamboSteunPunt heeft een "ANBI"verklaring en is aldus aangemerkt als algemeen nut beogende instelling met Kenmerk 821783622
Terug naar de MamboSteunpunt home pagina
Naar MamboViewPoint ecolodge homepage